Kuupäivät

SATYA

Toinen Yama on Satya. Se on rehellisyyttä ja totuudenmukaisuutta kaikissa tilanteissa. Harvat ihmiset ovat luonnostaan aitoja ja rehellisiä joogan näkökulmasta, useimpien pitää siihen kasvaa. Joogaharjoittelu on rehellisyyden vahvistamista itsessään. Näin elämä siirtyy mielen tasolta todellisuuteen.

Kyse ei ole ihmisen moraalisesta arvioinnista, vaan siitä mitä tapahtuu sisäisesti silloin kun ihminen ei pysy totuudessa. Jos ihminen esimerkiksi muuntaa totuutta vaikkapa valkoisen valheen muodossa, hän tottelee mieltään, kontrolloi ja manipuloi. Ongelmia syntyy puhujalle siksi, että alitajunta ei erottele valhetta totuudesta. Jos valkoinen valhe päästää pälkähästä ja antaa onnistumisen kokemuksen, melko varmasti ihminen käyttää samaa keinoa toisessakin tilanteessa. Vähitellen tämä muodostuu tavaksi ja ehdollistumaksi alitajuntaan. Siinä vaiheessa myös tietoisen mielen on vaikea erottaa mikä on totta ja mikä valhetta. Epärehellisyyden seurauksena mieli muuttuu jännittyneeksi ja sekavaksi. Ihmisestä tulee epävarma ja epäilevä. Epärehellinen ihminen epäilee helposti myös muita, kun taas rehellinen ihminen on luottavainen.

Epärehellisyyden ja vilpillisyyden taustalla on useimmiten itsekkyys ja joku emotionaalinen heikkous. Itsekkyys on syynä silloin, kun haluaa oman tahtonsa toteutuvan keinolla millä hyvänsä. Tunnetasolla syynä voi olla niinkin harmiton asia kuin halu väistää kohtaaminen jonkun toisen ihmisen kanssa. Emme jaksa ottaa elämää tai omia tunteitamme vastaan sellaisina kuin ne tulevat ja siksi sepitämme oloamme helpottavia tarinoita, joihin alamme itsekin uskoa. Satyan noudattaminen tarkoittaa toisinaan luopumista ylpeydestä tai jostain itselle tärkeästä asiasta ja siinä mielessä kyse on myös nöyryydestä. Vain sisäisesti vakiintuneella rehellisyydellä ja nöyryydellä voidaan kulkea selkeyttä ja mielenrauhaa kohti.

Valehtelu on elämänvastaista oli se sitten miten vähäistä tahansa. Siinä on aina kyse todellisuuden manipuloinnista. Siksi se vinouttaa ihmistä sisältäpäin ja aiheuttaa eriasteista ahdistusta, stressiä ja tiedostamattomia pelkoja, jotka taas vaativat jotain säätelyä pysyäkseen hallinnassa. Stressaantunut ihminen lisää elämäänsä usein toimintaa. Ajattelu lisääntyy ihan itsestään, koska alitajunta pyrkii selvittämään kaikki ristiriidat ja näin myös tietoinen mieli on alituiseen ratkaisemassa ongelmia. Ihminen ei kykene rauhoittumaan silloin kun omatunto ei ole puhdas.

Rehellisyyteen sitoutuminen helpottaa kuitenkin omien alitajunnassa vaikuttavien motiivien tiedostamista. Kun alamme elää rehellisesti, voimme luottaa itseemme sataprosenttisesti ja näemme kirkkaammin, jos mielestä nousee tilanteen ratkaisuksi valhe. Näin tapahtuu yleensä pitkään, vaikka olisikin valinnut absoluuttisen rehellisyyden tien. Sitten kun omatunto on täysin puhdas, pelot hälvenevät. Joogaajat pyrkivät totuutta kohti ja oman mielensä ehdollistumien taakse. Omassa käytöksessä ja asenteissa on tärkeää mennä pintaa syvemmälle ja nähdä millaiset ehdollistumat alituiseen vääristävät todellisuutta.

Saattaa olla yksinkertaisempaa huomata, jos valehtelee jollekulle toiselle kuin jos valehtelee itselleen eli selittelee asiat toisennäköisiksi kuin ne ovat. Itsepetos on kaikkein vaikeinta huomata, koska siinä on kyse jälleen kerran egostamme, joka selittää asiat meille mieleisiksi. Joogaelämä tähtää siihen, että ihminen katsoisi itseään rehellisyyden suhteen sellaisena kuin on ja näkisi myös puutteensa ja heikkoutensa ilman tuomitsemista ja selittelyä. Näin voi ymmärtää sen mitä omassa elämässään pitää työstää suhteessa Satyaan ja voi aloittaa alitajuntansa uudelleenohjelmoinnin. Tällainen työskentely itsensä kanssa vaatii itsekuria ja antaa runsaasti onnellisuutta.

Satyaa harjoittavalle on tärkeää karsia itsestään monet lievemmätkin valheen muodot. Tällaisia ovat haastavien tilanteiden välttely, vastuun pakeneminen tekosyyllä, omien tunteiden teeskentely tai mitkä tahansa tekosyyt eri tilanteissa. Mikä tahansa tapa kommunikoida kuten ironia, itseironia, huumori, vihjailu, vähättely, liioittelu on jatkuvasti ilmenevänä käytöksenä Satyan vastaista. Silloin ihminen koko ajan värittää tilanteita mieleisekseen tai miellyttääkseen eikä näin ollen ole aito.

Pitkällä aikavälillä joogaharjoittelu mahdollistaa mielen mekaanisten toimintojen pysähtymisen niin, että voi tajuta oman mielensä. Jos pysähtymistä ei tapahdu, on luultavasti mahdotonta kyetä näkemään mielensä samastumatta siihen. Niin kauan kun ei ole löytänyt kosketusta sieluunsa kokee elämänsä mielessä ja kehossa. Asanaharjoituksella on suuri merkitys Satyan vahvistamisessa. Säännöllisesti tehtynä se antaa meille loputtomasti energiaa. Kun elämä ei ole pelkkää selviytymistä, kun meillä on runsaasti energiaa ja hyvä olo sisäisesti, jaksamme olla rehellisiä ja haluamme antautua elämälle.