Kuupäivät

KURSSIT

Pidän Ashtangajoogan intensiivikursseja, joiden pituus vaihtelee kolmesta päivästä viikkoon. Olen huomannut, että lyhyemmillä kursseilla ilmapiiri muuttuu jopa kireäksi, kun moni yrittää saada mahdollisimman paljon irti itsestään ja opettajasta lyhyessä ajassa. Kun on väljempi aikataulu, kurssilaiset eivät yritä tehdä vaikutusta ohjaajaan, vaan rauhoittuvat harjoittelemaan. Mitä vähemmän on stressiä, sitä parempi se on harjoituksen ja muun hyvinvoinnin kannalta. Pidän mielläni ensimmäisessä kokoontumisessa erikseen kurssin esittelyn, jonka yhteydessä kurssilaiset voivat jakaa kokemuksia ja ajatuksia joogasta ja myös tutustua jonkin verran muihin kurssilaisiin.

Oppiminen kurssilla voi tarkoittaa oivalluksia tai tiedon ja kokemuksen syvenemistä sen sijaan että koko ajan saisi uusia akrobaattisia valmiuksia. Korjaukset voivat olla hienosäätöä tai niitä ei ole lainkaan, jos harjoitus on jo tasapainoinen. Teen ohjaustyötä intuitiivisesti ja siten lähestyn harjoitusta energiatasolla. Ohjaan aina rauhallisessa hengessä enkä puske oppilaita äärirajoille. Uskon oppimisen tapahtuvan tietoisuuden kohoamisella ja pehmeydessä, jotka nekin voivat luoda hyvin intensiivisen tunnelman. Itseni näen ohjaajana enemmän tasoittamassa tunnelmaa kuin luomassa jännitteitä, kilpailuhenkeä tai nostamassa kunnianhimoa. Kurssit ovat yleensä hyvin voimakkaita kokemuksia, koska erilaiset energiat kohtaavat. Se miten tämän kokee, on oppilaskohtaista. Jotkut ovat uupuneita ja jotkut energisoituvat.

Ohjaajana kuuntelen siis nimenomaan energiaa ja seuraan sitä. Jos oppilas ei ole vastaanottavainen, oma konkreettinen osuuteni jää pieneksi. Jotta harjoitus edistyisi ja kehitystä voi tapahtua, tarvitaan molemminpuolista luottamusta. Joskus se saattaa syntyä ensi hetkellä, ei tarvita minkäänlaista valmistautumista tai tutustumista, kaikki tapahtuu kuin itsestään. Joskus taas luottamusta ei synny tai kommunikaatio ei löydä väyläänsä. Silloin minusta oppilaan kannattaa etsiä toinen opettaja. Luottamus kun ei ole päätös tai mielentila, vaan ennemminkin tunne siitä miten kahden ihmisen energiat luovat harmonisen tilan. Kahden ihmisen kohtaaminen voi kuitenkin joskus tuoda tilanteeseen taianomaisuutta, joka menee yli ymmärryksen.

Kurssit ovat mahtavia ihmissydämen kohtauspaikkoja. Ne ovat yhtä hyvin ryhmäkokemuksia kuin yksilöllisiä sisäisiä seikkailuja. Ryhmäenergia syntyy ensimmäisestä hetkestä ja siksi pidän itse erittäin tärkeänä, että kaikki kurssilaiset ovat paikalla alusta loppuun. Mitä ikinä tapahtuukin yhdelle, on koko ryhmän kokemus.

Sinun ei tarvitse olla parhaassa kunnossa ja olotilassa osallistuaksesi kurssilleni! Voit tulla väsyneenä, toipilaana, vammoinesi ja oman elämäsi todellisuuden kanssa juuri sellaisena kuin olet!