Kuupäivät

ANNEN TAUSTAA

TANSSI

Tanssi on ollut elämäni aktiviteeteista rakkain: suuri intohimo, joka ei sammu, kasvaa vain. Tämä rakkaus alkoi vasta aikuisiällä, mutta välittömästi ensimmäisen balettitunnin jälkeen.

Olen tutkinut itseäni tanssin kautta, enimmäkseen klassisen baletin tunneilla. Pariisissa baletti näytti kirkkaimmat kasvonsa tunneilla, joilla pianisti antautui kehollaan taidokkaisiin juoksutuksiin, joilla kuvataiteilijat kiihkeästi luonnostelivat lehtiöihinsä tanssijoiden liikkeitä ja joilla intohimoiset opettajat ja oppilaat kohtasivat. Vuonna 1994 päädyinkin Pariisiin opiskelemaan baletinopettajaksi ja koulutuksen päätteeksi sain ensimmäisten ranskalaisten joukossa valtion hyväksymän opettajadiplomin.

Olen etsinyt kehollista ymmärrystä erilaisten tanssilajien sisällä niin baletissa, stepissä, afrossa kuin flamencossakin. Minua on kiehtonut se, miten erilaisella energialla ja asenteella tansseihin täytyy tulla sisälle. Miten löytää itsestään rytmit ja tunteet, joita musiikki ilmaisee? Toisin sanoen, miten nähdä itsessään esteet rytmeille ja tunteille ja työstää niitä?

Tanssi on minulle fyysistä, energeettistä ja emotionaalista ilmaisua. Se on mielen pysäyttämistä hengen esiinpääsemiseksi, yhdessä olemisen riemua sekä ihmisyyden jakamista musiikissa ja liikkeessä. Se on myös jatkuvaa laiskuuden selättämistä hetkissä, sekunneissa, joissa mieli voi tulla väliin ja yrittää latistaa suurinta ja kauneinta. Tanssi on jatkuvaa kasvua ilossa ja liikkeessä: elämänhurmaa, oman kehon leikkiä.

Tanssi on myös nyanssien ilmaisemista kehossa, hengityksessä ja tunteissa sekä yhteydessä muihin ja musiikkiin. Nämä nyanssit tulevat spontaanisti ja itsellekin yllätyksenä, eivät laskelmoiden.

Vapaa tanssi on minulle nykyään tärkeää. Se auttaa vapauttamaan kehon häpeästä, väsymyksestä, turtumuksesta, jäykkyydestä, mököttämisestä, kyllästymisestä ja erillisyydestä. Kehon energia menee helposti tukkoon kaupunkielämässä ja voi tuntua siltä, ettei kotelosta haluakaan pois. Siksi tanssin päivittäin itseni vapaaksi näistä tylsyyden kerroksista.

ASHTANGAJOOGA

Löysin ashtangajoogan elämääni vuonna 1995 ja jatkoin alkeiskurssin jälkeen itsekseni päivittäistä asanaharjoittelua. Kenties siksi, että minulla ei ollut alussa opettajaa kertomassa, mitä pitää tehdä ja miten, totuin siihen, että harjoittelu on havaintoja itsestä ja joskus pohdintaa siitä, mitä havaittujen tuntemusten tai ajattelutapojen taustalla on. Pitkään jatkunut yksin harjoitteleminen mahdollisti syvemmän hiljentymisen kehon suhteen, mutta myös energian, tunteiden ja hyvin hienovaraisten tuntemusten havaitsemisen. Yksinharjoittelu tuntuu edelleen minusta välttämättömältä ja parhaalta tavalta joogassa. Silloin, kun tarjoutuu mahdollisuus harjoitella samanhenkisen ihmisen kanssa, käytän tilaisuuden ilomielin hyväkseni.

Asanaharjoituksen lisäksi laulan mantroja, opiskelen joogafilosofiaa itselleni luonnollisessa rytmissä ja meditoin miltei päivittäin.

Joogan asanaharjoitus on tietynlainen jokaisen olemuspuolen päivittäminen: sen kaiken tiedostamista, mitä nyt on kehossa, mielessä, hengityksessä, tunteissa ja ympäristössä. Se on tapa puhdistua menneestä ja tehdä tilaa tälle hetkelle, tulla avoimeksi ja rakastavammaksi.

Teen asanaharjoitusta edelleen päivittäin. Tunnen ashtangajoogan harjoituksen ja sen vaikutuksia poikkeuksellisen hyvin tehtyäni sen neljää eri sarjaa ja opetettuani sitä yli kaksikymmentä vuotta. On merkillepantavaa, että en ole koskaan vahingoittanut kehoani sillä, vaikka asanat ovat olleet erittäin vaativia.

BIODYNAAMINEN KRANIOSAKRAALITERAPIA

Tutustuin kraniosakraaliterapiaan potilaan roolissa oltuani autokolarissa 2000-luvun alussa. Hoidoista oli apua toipumiseen, mutta ne jättivät myös jäljen johonkin muuhun kerrokseen itsessäni sekä uteliaisuuden hoitoa kohtaan. Reilut kymmenen vuotta myöhemmin löysin tieni Etelä-Ranskaan biodynaamiseen kraniosakraaliterapiakoulutukseen.

Koulutus oli käänteentekevä ja lohdullinen kokemus, sillä asiat, joita olin kokenut omassa joogassani, tulivat nimetyiksi! Joku muukin oli tuntenut erilaisia energioita ja rytmejä ja elänyt tietoisuuden eri tiloja, joissa elämän henki ilmenee eri tavalla. Suuri onni syntyi siitä, että oli ihmisiä, jotka puhuivat samaa kieltä ja kaikessa erilaisuudessaan kokivat elämän syvyyden ja pyhyyden yhtä itsestäänselvästi.

Näitä biodynaamisen kraniosakraaliterapian käsitteitä olin tuonut opetukseenikin, vaikka en ollut antanut niille nimiä. Näin yhtäkkiä jooga ja biodynaaminen kraniosakraaliterapia pohjasivatkin samaan viisauteen, vaikka toisessa ihminen hoitaa itse itseään ja toisessa toinen ihminen hoitaa toista.

Joogaharjoittelu oli tietenkin valmistanut minua tämänkaltaiseen meditatiivisuuteen, siinä mielessä, että kun hoitajana on vähintään tunnin paikallaan toista ihmistä hoitaessaan, täytyy läsnäolon olla vaivatonta ja selkeää. Sen täytyy olla kehollisesti tuettua ja luonnollista, ja energian pitää olla tasaista sekä hengityksen virtaavaa. Itsensä kuunteleminen vain vaihtui toisen kuunteluun. Oma hermosto oli vapautunut jo monista tukoksista ja salli täten tukena olemisen toiselle.

Olen kuljettanut ihmisiä hiljaisuuteen kraniosakraalihoidoissa ja siten nähnyt, miten oma syvä hiljaisuuteni on mahdollistanut toisen ihmisen rauhoittumisen. Tämä on kantava ajatus ja pohjana ohjaajakoulutuksissani. Ohjaajan syvä keskittyminen ja sydämen hiljaisuus ohjaavat molempia läsnäolevia ihmisiä syvemmälle elämän mysteeriin.

KOULUTUS

Olen valmistunut Pariisista vuonna 1996 klassisen baletin opettajaksi Centre de Danse de Paris -koulusta.

Olen saanut ashtangajoogan gurun, Sri K Pattabhi Joisin, opetusluvan vuonna 2002. Osallistuin Mysoressa Sharath Joisin ensimmäiseen opettajakoulutukseen vuonna 2009 ja sain tuolloin ashtangajoogan kakkossarjan opetusluvan.

Vuonna 2001 aloitin ReiKi-koulutuksen, josta pidin muutaman vuoden opiskelun jälkeen seitsemän vuoden mietintätauon. Tauon jälkeen opiskelu jatkui, ja ReiKi III-tason vihkimyksen sain vuonna 2017.

Vuodesta 2014 vuoteen 2017 opiskelin biodynaamista kraniosakraaliterapiaa Marga Berrin ja Agàta Heinz Holligerin ohjauksessa Montpellierissa. Valmistuttuani jatkoin Marga Berrin assistenttina toisessa vastaavassa koulutuksessa.

Näiden koulutusten lisäksi olen opiskellut kurssimuotoisesti shindoa, vitaalishiatsua, transsendentaalista meditaatiota, erilaisia Osho-meditaatioita sekä systeemistä konstellaatiota.